Pasta med italienska musslor

Pasta med italienska musslor
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pasta med italienska musslor

14 ingredienser

40 m

Smakrik linguine med blåmusslor, vitlök och örtiga brödsmulor. Perfekt fredagsmiddag.

Ingredienser

portioner
  • 400 g linguine (eller spaghetti)

Musselkok

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 4 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 2 persiljestjälkar
  • 3 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 0,5 krm svartpeppar

Örtbröd

  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1 citron, rivet skal
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten. Dra bort skäggtömmen på
  2. varje mussla. Kontrollera att alla musslor är stängda. De musslor som är öppna knackas försiktigt mot köksbänken, och de som då inte sluter sig kastas.
  3. Lägg musslorna i en kastrull tillsammans med alla ingredienser till musselkoket. Lägg på ett
  4. lock och låt sjuda på svag värme i ca 3-5 minuter. Häll av vattnet i en sil som placerats över en skål.
  5. Musslor som inte öppnat sig kastas. Sila spadet genom en finmaskig sil eller ett kaffefilter. Plocka ut musslorna ur sitt skal men spara några för att dekorera med.
  6. Kantskär och grovsmula formbrödet. Smula i matberedare går snabbt och enkelt.
  7. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs brödsmulorna med vitlöken tills smulorna är
  8. riktigt krispiga. Låt dem svalna och blanda sedan i persilja och citron. Salta och peppra.
  9. Koka pastan i lättsaltat vatten, 1-2 minuter kortare koktid än vad om anges på förpackningen. Häll sedan av vattnet och låt den rinna av i ett durkslag och häll sedan snabbt tillbaka
  10. pastan i kastrullen. Späd med några skedar musselspad och låt pastan puttra i spadet tills den är al dente.
  11. När pastan sugit in nästan all vätska, blanda försiktigt i de urplockade musslorna och örtbrödet (spara några smulor för att strö över portionerna). Servera pastan genast, toppa med några musslor i skal och strö över örtbröd.