Pasta med ärtor, parmesan och mynta

Pasta med ärtor, parmesan och mynta
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pasta med ärtor, parmesan och mynta

13 ingredienser

15 m

Vegetarisk variant på pasta carbonara med gröna ärtor, parmesan, mynta och äggulor.

Ingredienser

portioner
  • 500 g pasta (gärna linguini)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 spansk peppar, urkärnad (eller annan chilifrukt)
  • 4 dl ärtor
  • olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 citron, rivet skal
  • 1 kruka färsk mynta
  • 60 g rucolasallad
  • 1,5 dl gräslök, finhackad
  • 4 äggulor
  • parmesanost

Gör så här

  1. Koka pastan i rikligt med saltat vatten tills den är al dente. Hacka lök och vitlök, hacka chilin fint.
  2. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt ärtorna, grädde samt 0,5 dl av pastavattnet och låt koka samman ett par minuter under lock. Smaka av med salt och rikligt med nymalen svartpeppar.
  3. Riv ner lite citronskal. Mixa samman såsen tills den är nästan slät och sväng runt pastan med detta. Lägg upp pastan på ett stort fat och sväng runt med grovhackad gräslök, mynta och riven parmesan.
  4. Häll upp pastan på ett stort fat, toppa med fyra råa äggulor, rucola och riv över mer parmesan samt toppa med rikligt med nymalen svartpeppar.
  5. Servera genast, vill du servera något kött till så är parmaskinka väldigt gott.