Kung Neptuns spett

Kung Neptuns spett
Foto: TV4

Kung Neptuns spett

Av: Pär-Johan - Halmstad

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 min

En lätt fiskrätt serverad på en grön bädd och hemmaslagen chiliaioli.

Vintips från Pär-Johan
Vitt vin, Giancarlo Ceci
Rött vin, Ruffino Chianti

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Chiliaioli

  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 citron, saften av
  • 3 dl olja (gärna 50/50 t ex raps och oliv)
  • chilifrukt, finhackad (färsk)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Grillspett

  • 12 bitar tonfisk (rå, cirka 3x3x2 cm)
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 12 jätteräkor (eller stora räkor)

marinad

  • 5 msk olivolja
  • 0,5 citron, juice
  • chilifrukt (eller chilikrydda efter smak)

Grön bädd

  • 1 förp salladsmix (blandade salladsblad, 1 påse färdig salladsmix är ganska lagom för 4)

Gör så här

Grillspett

  1. Förbered fisken och trä upp den på spett, var sort för sig.
  2. Lägg på ett fat, blanda ingredienserna till marinaden och häll över fisken.
  3. Låt stå, vänd någon gång.
  4. Ge spetten litet salt, och tillaga dem antingen i stekpanna/grillpanna, eller på grillen, räkorna bör vara genomstekta, medan tonfisken och pilgrimsmusslorna smakar bäst om de är ”medium”.
  5. Lägg upp salladen på tallrikarna, placera spetten ovanpå och servera med chiliaiolin.

Chiliaioli

  1. Vispa, gärna i en mixer, äggulor, senap, citronjuice, vitlök och chilifrukt till ett skum.
  2. Tillsätt sakta oljan, var vaksam så det inte blir för mycket och skär sig.
  3. Smaka av med salt och peppar.