Foto: Lina Eriksson

Penne all ’arrabbiata


4

Den här pastarätten kallas arga fjädrar, och följdriktigt har den ett sting av chili i sig. Kombinationen chili, tomat, smör och sardeller gör den till kungen bland tomatsåser.

Sardellerburken går bra att ersätta med 0.5 tub sardellpasta.

  • 1 dl olivolja
  • 3 st små vitlöksklyftor, hela
  • 2 st små torkade chili, hela
  • 400 g krossade tomater

Sardellsmör

  • 1 burk sardeller, liten (ca 10 st)
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 500 g penne
  •   salt
  • 3 msk finhackad persilja
  1. Värm upp olivoljan i en kastrull. Lägg i vitlöksklyftor och chili och låt dem långsamt brynas under lock. När vitlöken är ordentligt brynt tas den och chilin upp och kastas.
  2. Tillsätt krossade tomater, smaka av och salta lite om det behövs. Låt tomatsåsen puttra under lock i 20 minuter.
  3. Finhacka sardellerna och rör ihop dem med smöret.
  4. Koka pastan »al dente« i lättsaltat vatten, och låt den rinna av i ett durkslag. Blanda ner pastan i kastrullen med tomatsås och ställ kastrullen på den avsvalnande kokplattan. Tillsätt sardellsmöret och rör om väl.
  5. Strö över persilja och servera.

Annons:

  •  11 ingr
  •  9 ingr
  •  45 min
  •  20 ingr
  •  12 ingr
  •  8 ingr
  •  1,5-2 h
  •  7 ingr
  •  10 ingr