Pastaskruvar med italiensk skinka och ägg

Pastaskruvar med italiensk skinka och ägg
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Pastaskruvar med italiensk skinka och ägg

Av: Paolo Roberto

Från: Italiensk fastfood

9 ingredienser

Carbonara är en av mina favoriträtter. Här är en liten annorlunda variant, som innehåller zucchini och kokt skinka i stället för pancetta eller bacon. Men det är skillnad på kokt skinka och kokt skinka. Att lägga lite tid på att hitta en bra sort är det som lyfter den här rätten till något riktigt speciellt. /Paolo
Receptet kommer från kokboken Italiensk fastfood.

Läs mer om boken Italiensk fastfood

Ingredienser

portioner
  • 500 g pasta, kort (t ex fusilli)
  • 4 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, lätt krossade
  • 3 zucchini, små, skurna i små tärningar
  • 200 g italiensk skinka, kokt, skuren i tunna strimlor (alt Lönnebergaskinka)
  • 4 ägg
  • 1 dl parmesanost, färskriven
  • 0,5-1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull, under tiden som övriga ingredienser tillreds.
  2. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som de övriga ingredienserna är tillagade och klara.
  3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
  4. Värm olivolja i en rymlig stekpanna eller kastrull.
  5. Lägg i vitlök och låt den fräsa tills den får lite färg.
  6. Tillsätt zucchinitärningar och stek dem tillsammans med vitlöken i ca 5 minuter eller tills zucchinin känns mjuk.
  7. Rör om då och då och salta när någon minut kvarstår av stektiden.
  8. Ställ pannan åt sidan och lägg i skinkan.
  9. Plocka upp vitlöksklyftorna som kastas.
  10. Vispa upp äggen med lite peppar.
  11. Ställ tillbaka stekpannan/kastrullen på värme.
  12. Lägg ner pastan i pannan och blanda den med zucchinin.
  13. Häll ner äggvispet och 3/4 deciliter av parmesanosten i den heta pastablandningen.
  14. Rör om i ca 2–3 minuter tills äggsmeten stelnat något, men fortfarande känns krämig.
  15. Servera i djupa tallrikar.
  16. Strö över lite peppar och resten av parmesanosten.