800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
ca 3,5 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk olivolja
1,5 dl parmesanost
125 g mozzarellaost, skuren i små bitar
Gör så här
Värm upp oljan i en kastrull.
Låt vitlöksklyftorna fräsa långsamt i oljan, utan att de tar färg.
Tillsätt tomater, basilika, salt och socker. Späd med lite vatten om det behövs.
Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta vitlöksklyftorna.
Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem genom en potatispress.
Häll den pressade potatisen och de mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten.
Kläck ner äggen i gropen, tillsätt olivolja och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 1,5 cm. Skär längderna i 1,5 cm långa bitar.
Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på den ena sidan och en lätt skålning på den andra.
Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten med skvätt olja. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt den rinna av.
Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.