Mele ripiene

Mele ripiene
Foto: Lina Eriksson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Mele ripiene

Av: Paolo Roberto

Från: Mina fastrars mat

7 ingredienser

Många av ingredienserna i fastrarnas matlagning kommer från deras egna odlingar och köksträdgårdar. Inget går till spillo – varje frukt, grönsak eller örtkrydda är med och bidrar till den ena paradrätten efter den andra. Här har vi för omväxlings skull en huvudingrediens som jag kan hämta från min egen täppa.

Ingredienser

portioner
  • 4 fasta äpplen

Fyllning

  • 1 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal av
  • 1 msk russin
  • 3 krm malen kanel
  • 50 g smör

Tillbehör

  • glass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skölj äpplena och skär av lock en liten bit under stjälkfästena. Spara locken. Kärna ur äpplena med en vass kniv eller med en äppelpipa. Gröp ur frukterna ytterligare en aning för att ge plats åt fyllningen.
  3. Finhacka urgröpet och lägg i en skål. Tillsätt socker, citronskal, russin och kanel. Blanda och lägg fyllningen i äpplena.
  4. Bottna en ugnsfast form med 1 cm vatten. Ställ de fyllda äpplena i formen och fördela smöret på fyllningen. Lägg på äppellocken, täck med aluminiumfolie och ugnsbaka i 20 minuter. Avlägsna därefter folien och fortsätt ugnsbaka äpplena tills de är mjuka, ca 20 minuter.
  5. Servera ljumma med god vaniljglass.