Zuppa Inglese

Zuppa Inglese
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Zuppa Inglese

11 ingredienser

Zuppa Inglese är inte bara namnet på en klassisk italiensk dessert, utan också en ljuvlig efterrätt med sockerkaka och vaniljkräm. Ett mycket märkligt namn på en efterrätt förresten, eftersom "zuppa inglese", ord för ord, kan översättas till "Engelsk Soppa". Vårt svenska ord "soppa" hette på gammalsvenska "suppa" - ett låneord från tyskans "Suppe". Ordet "suppa" är besläktat med ordet "supa". Ett gammalt ord som betyder "mat som äts med sked". Franska språkets "soupe" betydde ursprungligen en brödskiva doppad i soppa. Detsamma gäller italienskans "zuppa".

Ingredienser

portioner
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 3 dl citronfromage från pulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, rivet skal av

Sås:

  • 1 l jordgubbar
  • 1 dl rött vin
  • 1 apelsin, rivet skal av
  • Ugn: 250°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Klä en långpanna med bakpapper. Pensla lätt med lite extra matfett.
  3. Gör fromaget. Vispa grädden och rör ned samt citronskalet.
  4. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned. Bred ut smeten i panna. Grädda mitt i ugnen 4-5 min.
  5. Vänd upp kakan på sockrat bakpapper och dra av gräddningspappret.
  6. Bred fromaget över. Rulla ihop från kortsidan, lägg rullen med skarven ned att kallna i kyl.
  7. Mixa bären till puré, späd med vin, smaksätt med apelsinskal. Slå sås på tallrik, lägg på skivor av rulltårtan.