Scampi alla griglia - grillade räkor

Scampi alla griglia - grillade räkor
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Scampi alla griglia - grillade räkor

7 ingredienser

Gott på sommarens grillbuffé eller till andra smårätter.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner
  • 350 g råa scampi, ev. djupfrysta (eller tigerräkor)

För pensling vid tillagning

  • 1 citron, färskpressad saft
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt

För pensling vid servering

  • 1 msk persilja, finhackad
  • 1 msk olivolja

Tillbehör

  • grillspett

Gör så här

  1. För pensling: Blanda citronsaft, vatten och salt i en skål.
  2. Trä upp scampi alt. räkor på spett med fäste på två ställen. Pensla spetten med citronblandningen.
  3. Grillning: Pensla grillgallret med lite olja för att undvika att grillspetten fastnar på grillgallret. När grillkolen har brunnit ner och är täckt av ett tunt lager ljusgrå aska kan spetten läggas på grillgallret. Grilla scampin/räkorna cirka10 minuter för stora räkor och lite mindre tid för små räkor. Pensla lite då och då med citronblandningen (spara lite av blandningen till penslig inför servering). Vänd spetten en gång under grilltiden.
  4. Servering: Rör ner persilja och olivolja i citronblandningen som finns kvar när räkorna är färdiggrillade. Pensla räkorna med blandningen inför servering.