4 fläskkotletter, med ben , ca 2 cm tjocka och jämnt skurna, lätt marmorerade och gärna med en fettrand (à ca 175 g)
2 schalottenlökar
10 svarta oliver utan kärnor
ca 75 g salami
2 msk färsk rosmarin, finhackad
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
tandpetare
Grillad tomat med färska örter (Pomodoro alla griglia con erbe fresche)
4 tomater
olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 tsk färsk timjan, hackad
1 tsk färsk oregano, hackad
Friterade färska bondbönor (Fave fritte)
200 g färska bondbönor, spritade [eller ca 600 g ospritade] (urtagna ur bönskidan)
1 klyfta, finskivad
1 torkad peperoncino, liten (chilifrukt)
3-4 msk olivolja
0,5 tsk salt
parmesanost, skuren i små flagor
Gör så här
Fläskkotletter
Tänd grillen.
För att få en "ficka" för fyllningen, putsa först köttet och skär sedan ett snitt längs med som delar köttet på mitten. Salta och peppra kotletterna inuti och på båda sidor.
Grovhacka lök, oliver, salami och rosmarin i en mixer eller matberedare.
Pensla kotletterna med olivolja inuti och runt om. Snitta fettranden och fördela fyllningen i kotletterna. Fäst samman med tandpetare.
Grilla kotletterna på hög värme på båda sidor i 1 minut och sedan på låg värme i ytterligare cirka 2 minuter på varje sida. Låt kotletterna vila i några minuter på ett fat övertäckt med folie.
Servera med grillade tomater och friterade bondbönor (se nedan).
Tomater
Skölj, torka av och dela tomaterna. Låt gärna fästet sitta kvar om du använder kvisttomater. Pensla snittytan med olivolja, salta och peppra och strö över kryddorna. Tryck försiktigt med en sked eller med handflatan så att kryddorna fastnar.
Placera tomaterna på grillen med snittsidan uppåt, grilla dem i några minuter. Vänd sedan tomaterna och grilla dem med snittsidan nedåt i ca 6-8 minuter eller tills de fått en rejäl grillyta.
Pensla med lite olivolja, strö över lite extra salt och kryddor om det behövs.
Bondbönor
Förväll bönorna i kokande vatten, i ca 1 minut. Spola av med kallt vatten och låt dem rinna av. Skala sedan bort hinnan runt bönan.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Tillsätt bönor, vitlök och peperoncino (peperoncinon tas upp och kastas efter 1 minut). Strö över salt och fritera bönorna i 2-3 minuter.
Ta upp dem och låt dem snabbt rinna av på hushållspapper. Servera med överströdda parmesanflingor.