Honungslen semifreddo på mascapone

Honungslen semifreddo på mascapone
Foto: Jonas Hallqvist
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Honungslen semifreddo på mascapone

8 ingredienser

Semifreddo di mascarpone e miele con mele in vaniglia. Varma äppelskivor i smör- och vaniljlag i sällskap med sammetslen semifreddo med smak av honung. Behöver jag säga något mer? Bara dofterna gör att snålvattnet börjar rinna.

Ingredienser

portioner

Semifreddo

  • 250 g mascarpone
  • 3 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk honung, flytande

Äppelringar i vaniljlag

  • 4 äpplen
  • 0,5 vaniljstång (alt 1-2 tsk mald kanel)
  • 50 g smör
  • 4 msk msk strösocker

Gör så här

  1. Dela äggen i gulor och vitor. Häll vitorna i en absolut ren bunke och vispa till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.
  2. Vispa i en annan bunke äggulorna pösiga tillsammans med hälften av honungen.
  3. Blanda ner mascarponen, lite i taget, i ägguleblandningen, och tillsätt resten av honungen. Rör om till en slät smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i blandningen.
  4. Fördela smeten i en avlång, ca 1 ½ liters plastfolieklädd brödform.
  5. Ställ in i frysen och låt stå i minst 6 timmar. Ta fram semifreddon i rumstemperatur ca 15 minuter före serveringen.
  6. Skölj, skala (valfritt) och kärna ur äpplena, och skär dem i ½ cm tjocka skivor.
  7. Dela vaniljstången på längden. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, skrapa ner vaniljfröna och lägg i vaniljstången (alt. kanel) och äppelskivor.
  8. Stek skivorna försiktigt i smöret tills de känns mjuka, ca 10 minuter.
  9. Skär semifreddon i skivor och servera med de varma äppelskivorna. Skeda lite vaniljlag över semifreddon.