Semifreddo di mascarpone e miele con mele in vaniglia. Varma äppelskivor i smör- och vaniljlag i sällskap med sammetslen semifreddo med smak av honung. Behöver jag säga något mer? Bara dofterna gör att snålvattnet börjar rinna.
Dela äggen i gulor och vitor. Häll vitorna i en absolut ren bunke och vispa till hårt skum. Rör försiktigt ner sockret.
Vispa i en annan bunke äggulorna pösiga tillsammans med hälften av honungen.
Blanda ner mascarponen, lite i taget, i ägguleblandningen, och tillsätt resten av honungen. Rör om till en slät smet. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i blandningen.
Fördela smeten i en avlång, ca 1 ½ liters plastfolieklädd brödform.
Ställ in i frysen och låt stå i minst 6 timmar. Ta fram semifreddon i rumstemperatur ca 15 minuter före serveringen.
Skölj, skala (valfritt) och kärna ur äpplena, och skär dem i ½ cm tjocka skivor.
Dela vaniljstången på längden. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, skrapa ner vaniljfröna och lägg i vaniljstången (alt. kanel) och äppelskivor.
Stek skivorna försiktigt i smöret tills de känns mjuka, ca 10 minuter.
Skär semifreddon i skivor och servera med de varma äppelskivorna. Skeda lite vaniljlag över semifreddon.