Panerad smörstekt abborre på hemgjort knäckebröd

koket.se
Panerad smörstekt abborre på hemgjort knäckebröd
Foto: Alexander Kvist/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Panerad smörstekt abborre på hemgjort knäckebröd

27 ingredienser

1 h

Lyxig sommarmacka med hembakat knäckebröd, panerade abborre, potatisstomp och senapssås.

Vill du se Ernst baka knäckebrödet? Se klippet här!

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

knäckebröd

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk hjorthornssalt
  • 0,5 krm fänkålsfrö
  • 2 tsk salt
  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk honung, flytande
  • ca 2 dl vatten

Potatisstomp

  • 2 kg potatis
  • 1 stor näve späda nässlor eller spenat
  • 1 salladslök
  • 1 litet knippe färsk timjan
  • 50 g Västerbottensost, i tunna skivor
  • 0,5-1 dl kallpressad rapsolja (av finare kvalitet)
  • 1 msk smör, till stekning
  • salt

Abborre

  • 6 abborrfiléer
  • 1 dl rågmjöl
  • 4 msk smör, att steka i
  • salt

Dijonsenapskräm

  • 5 dl crème fraîche
  • 4 msk dijonsenap
  • 2 msk honung
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 citron, saften från
  • 1 knipplök (eller salladslök)

Gör så här

Knäckebröd

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en degmaskin, tillsätt till sist honung och vatten. Blanda degen smidig och fast.
  3. Dela degen i fem delar och kavla ut till ca 3 mm tunna rundlar.
  4. Lägg degen på en plåt och baka i ugnen i ca 10 min.

Potatisstomp

  1. Skala och koka potatis, lägg toppen på nässlor i en skål med vatten.
  2. Koka och skala potatisen och tvätta nässlorna i vatten.
  3. Hacka nässlorna och salladslök. Bryn lätt i smör tillsätt hackad färsk timjan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll av och låt potatisen ånga av. Tillsätt rapsolja och nässel-, timjan -och lökblandningen.
  5. Tillsätt ost till potatisen och stompa allt så den får en ”klumpig” textur, smaka av med salt.

Abborre

  1. Salta fisken lätt och vänd dem i rågmjölet.
  2. Stek abborren gyllenbrun i riktigt med smör och låt vila på hushållspapper så att överflödigt fett får ”rinna av”.

Dijonsenapskräm

  1. Blanda crème fraiche, dijonsenap och honung i en skål smaka av med en nypa salt, citronsaft samt det gröna på knipplöken och rör om.
  2. Toppa brödet med stompet och fisken, ”rippla” över sås och garnera med strimlad knipplök.