Pan de Muertos

Pan de muertos
Foto: TV4
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Pan de Muertos

26 ingredienser

Ett sött dekorerat bröd med smak av apelsin som traditionellt bakas i Mexiko till högtiden "De dödas dag". Här har Carla utöver sesambeströdda benknotor dekorerat brödet med glaserade fjärilar.

Ingredienser

portioner stycken

Deg 1

  • 400 g vatten, ljummet (4 dl)
  • 100 g jäst (2 förpackningar)
  • 6 g salt (1 tsk)
  • 480 g vetemjöl special (8 dl)

Deg 2

  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 48 g strösocker (4 msk)
  • 520 g ägg (8 st)
  • 840 g vetemjöl special (ca 14 dl)
  • 4 apelsiner (skalet)
  • 4 msk anis, mortlad

Till pensling

  • 4 äggulor
  • 560 g vita sesamfrön
  • 560 g svarta sesamfrön

Dekoration fjärilskakor (de dödas själar)

  • 300 g vetemjöl special
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 100 g florsocker
  • 10 g salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 apelsin, skalet

Glasyr

  • 510 g florsocker
  • 60 g glykossirap
  • 60 g vatten, iskallt
  • svart hushållsfärg
  • röd hushållsfärg
  • gul hushållsfärg
  • 200 g strösocker (att smälta och använda som lim)

Gör så här

Deg 1

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt mjölet och saltet. Kör i degblandare i ca 3 minuter.
  2. Jäs degen i en bunke i 20 minuter.

Deg 2

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smöret mjukt med sockret. Arbeta in det och äggen i den jästa degen. Tillsätt det resterande mjölet, apelsinen och anisen och arbeta ihop till en smidig deg.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och väg upp bröden i tre delar à 250 g. Rulla till tre stora bollar.
  4. Spara lite av degen och rulla tre bollar samt sex stycken smala remsor som alla har lite bredare ändar. Remsorna ska vara ca 0,5 cm breda. Korsa två remsor över varje boll och toppa med en liten boll där remsorna möts.
  5. Jäs bröden övertäckta med bakduk i ca 30-60 minuter.
  6. Pensla bröden med äggulan. Fäst vita sesamfrön ovanpå “benen” och svarta sesamfrön ovanpå “kroppen”.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen på en plåt med dubbla bakplåtspapper i ca 20 minuter tills den når en innertemperatur av 90-96 grader. Testar du med en degsticka ska den inte vara kladdig.

Fjärilskakor

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. I en matberedare: blanda mjöl, florsocker, apelsin, salt och smör. Tips är att hyvla i smöret med en osthyvel så blir det rumsvarmt på nolltid. Rör så kort tid som möjligt på långsam hastighet, precis när degen bildar små kulor så stoppar du matberedaren.
  3. Stoppa in degen i frysen i några minuter.
  4. Kavla ut till 2-3 mm tjocklek. Stansa ut fjärilar med fjärilsformar.
  5. Lägg kakfjärilarna på en plåt med dubbla bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen på 190 grader i ca 10 minuter.
  6. Ta ut plåten och dela fjärilarna direkt på mitten med en stor kniv medan de fortfarande är varma.
  7. Låt stelna på ett galler och garnera sedan med glasyr i svart, rött, gult, orange och vitt.
  8. Glasyren görs genom att blanda florsocker, glukossirap och vatten till en jämn smet. Dela upp den i skålar och färga vardera skål i olika färger.
  9. Låt glasyren stelna på kakorna och montera sedan två till tre fjärilar på varje bröd med hjälp av smält socker som du smält i en stekpanna.
  10. Det smälta sockret gör du genom att smälta socker i tunna lager, ett tunt lager i taget i en stekpanna på låg till medelhög värme. Rör inte, då kristalliserar sig sockret!
  11. Limma fast några fjärilar på varje bröd så att vingarna står upp och att det ser ut som att de sitter på brödet.