Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater

Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater
Foto: Lina Eidenberg Adamo
karoline pettersson profilbild
karoline pettersson profilbild

Paj med spenat, fetaost och soltorkade tomater

13 ingredienser

1 h

En paj kan egentligen fyllas med lite allt möjligt som du hittar i ditt kök. Ett kylskåpsrens kan alltid bli en paj så länge du har ägg, mjölk och ett pajskal. Kanske har du påläggs skinka, paprika, några morötter och en skidbacksost i kylen? Ner med det i äggstanningen och voilà – plötsligt har du en ost och skinkpaj! Eller har du kanske överbliven tacofärs, några grönsaker och en lök? Då har du på nolltid en tacopaj i ugnen. /Karoline

Ingredienser

portioner6 - 8

Pajskal

  • 3 dl färdigkokta kikärtor
  • 5 msk havremjöl
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt
  • peppar

Fyllning

  • 1 dl soltorkade tomater
  • 150 g fryst bladspenat
  • 200 g fetaost
  • 4 dl mjölk
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skiva tomaterna och fördela dem i pajskalet tillsammans med fryst spenat och smulad fetaost.
  2. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar lite lätt. Ringla äggstanningen över fyllningen. (Äggstanningen sväller i ugnen, så se till att det finns minst 1 centimeters marginal upp till kanten.)
  3. Salta och peppra lite extra på toppen och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, eller tills ytan har fått fin färg. Låt gärna pajen stå i cirka 30 minuter före servering, då hinner den stelna lite till.
  4. Servera eventuellt en sallad och lite smaksatt crème fraiche till.