Paj med kräftor, västerbottensost, fänkål och grönkål

koket.se
Paj med kräftor, västerbottensost, fänkål och grönkål
Foto: Cecilia Hansson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Paj med kräftor, västerbottensost, fänkål och grönkål

Av: Cecilia Hansson, Mattias Larsson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

ca 1 h

Matig västerbottenspaj med kräftstjärtar, fänkål och grönkål.

Se Cecilia Hansson laga receptet

logo

Ingredienser

Deg

  • 360 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • salt

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 fänkål
  • 50 g grönkål
  • 150 g Västerbottensost
  • 150 g kräftstjärt
  • salt
  • olivolja

Gör så här

  1. Lägg samtliga ingredienser till degen i en degblandare. Blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en pajform. Skär bort överbliven deg och frys den i ungefär en timme. Lägg aluminiumfolie i pajformen och fyll upp med torkade bönor.
  3. Ugnsbaka ca 7 minuter på 190 grader tills pajdegen ”stannat”. Lyft bort folien och bönorna.
  4. Vispa upp äggen lätt. Vispa ner mjölken och smaka av med salt.
  5. Skiva fänkålen och skär grönkålen i bitar om ca 2 x 2 cm. Fräs grönkål och fänkål i lite olja i en kastrull ett par minuter.
  6. Riv ner osten i pajformen och lägg i kräftstjärtarna. Lägg i kålfräset och häll över äggstanningen.
  7. Ugnsbaka pajen ca 40 minuter på 150 grader tills pajen ”stannat”.