Oxfilétournedos med rödvinssås och potatisgratäng

POPULÄRT
Oxfilétournedos med rödvinssås och potatisgratäng
Foto: Tv4

Oxfilétournedos med rödvinssås och potatisgratäng

Av: Matilda - Älvsbyn

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

45 m

Vad sägs om oxfilétournedos med rödvinssås och parmesandoftande potatisgratäng till helgmiddag?

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Friterad palsternacka

  • 1 palsternacka
  • olja (till fritering)

Rödvinssås

  • 1 rödlök, finhackad (spara löken till rödvinssmöret)
  • 3,5 dl rött vin (gärna samma som du serverar till maten)
  • 1 kvist färsk timjan
  • 3,5 dl kalvfond
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 1,5 msk smör

Potatisgratäng

  • 800 g potatis
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl parmesanost, riven

Varma grönsaker

  • 6 champinjoner (färska)
  • 8 morötter (små)
  • 2 palsternackor
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Tournedos

  • 4 bitar oxfilé [á 200 g]
  • smör (till stekning)
  • salt
  • peppar

Rödvinssmör

  • 100 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • lök (från såsen)

Gör så här

Friterad palsternacka

  1. Skala palsternackan och skiva med potatisskalare.
  2. Värm oljan till 160 grader och fritera palsternackan till gyllenbrun färg. Lägg sedan att torka på hushållspapper.

Rödvinssås

  1. Hacka rödlök och lägg i en kastrull. Tillsätt rödvin och timjan. Låt reducera och häll sedan i fonden och reducerar ytterligare tills såsen tjocknat och fått en fin konsistens (ibland reder jag den lite).
  2. Sila bort löken, men spara den till rödvinssmöret. Tillsätt rödvinsvinäger, salt och peppar samt avsluta med smör.

Potatisgratäng

  1. Medan såsen reduceras så sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg sedan potatis, grädde, mjölk, pressad vitlök, salt, peppar och osten i en kastrull. Koka upp, men rör hela tiden så det inte bränns i botten.
  3. Koka några minuter och häll sedan allt i en ugnsfast form och toppa med lite riven parmesanost. Tillaga i ugnen i ca 40 minuter.

Varma grönsaker

  1. Klyfta champinjoner, morötter och palsternacka.
  2. Lägg bitarna i en ugnsform och blanda med olivolja, salt och peppar.
  3. Tillaga i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Tournedos

  1. Putsa köttet och gör 4 fina bitar. Salta och peppra runt om. Stek bitarna en liten stund på varje sida för att få en fin yta.
  2. Lägg köttet sedan i en ugnsform och stoppa en termometer i den tjockaste delen, när temperaturen når 56 grader (medium) så tar du ut köttet och låter det vila en stund.

Rödvinssmör

  1. Vispa smöret med salt, peppar och vänd ner den avsvalnade rödvinslöken.
  2. Lägg smöret i ett smörpapper, rulla ihop och lägg i kylen.

Uppläggning

  1. Gör en spegel av såsen på tallriken, lägg de varma grönsakerna i mitten, placera köttet bredvid och toppa med friterad palsternacka och rödvinssmör.