Oxfilé med ugnsvarma kålrötter och kantarellsås

Oxfilé med ugnsvarma kålrötter och kantarellsås
Foto: TV4

Oxfilé med ugnsvarma kålrötter och kantarellsås

Av: Madelene - Sveg

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h 30 m

Ugnsstekt oxfilé serveras med ugnsrostade rotfrukter och gräddig kantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 700 g oxfilé, putsad

Rotfrukter

  • 1 msk smör
  • 2 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 1 sötpotatis
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • smör, till stekning

Sås

  • 0,25 schalottenlök
  • 200-300 g kantareller
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 mjölk
  • 1 msk soja
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk färsk timjan
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk smör

Gör så här

Kött

  1. Skär filén i 2 skivor. Bryn dem hastigt i matfett i en het stekpanna så att de får färg. Lägg upp köttet i en ugnssäker form i mitten av ugnen på 225 grader till köttet blivit 54-56 grader, ca 12 min.

Rotfrukter

  1. Skala och skär upp rotfrukterna i stavar, smörj en ugnssäker form och in i ugnen på 175 grader, ca 20 min. Under tiden rotfrukterna är i ugnen gör såsen.

Sås

  1. Hacka löken och fräs tillsammans med kantarellerna i en stekpanna.
  2. Häll på grädde, mjölk, soja, salt, vitpeppar och timjan. Vispa och låt koka upp, sänk värmen och låt småkoka ca 3 min.
  3. Blanda ut mjölet med hälften av vattnet i en liten skål. Blanda i resten av vattnet. Vispa ner det i såsen låt småkoka i 3 min. Tillsätt 1 msk smör. Späd ev med lite vatten eller mjölk om man tycker att såsen vart för tjock.