Oxfilé med rostade rotfrukter och whiskysås

Oxfilé med rostade rotfrukter och whiskysås
Foto: Tv4

Oxfilé med rostade rotfrukter och whiskysås

Av: Rocco - Degerfors

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1 h 30 m

Oxfilé med rostade rotfrukter och en lyxig whisky- och grönpepparsås passar perfekt som festlig middag till helgen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 4 bitar oxfilé (á 170 g)

Rotfrukter

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 palsternackor
  • 10 potatisar (små)
  • 1 rotselleri (liten)
  • olivolja
  • timjan
  • salt
  • peppar

Whisky- och grönpepparsås

  • 1 gul lök
  • smör
  • 2 cl grönpeppar
  • 6 cl whisky
  • 5 dl grädde
  • 2 cl kalvfond
  • 3 cl soja
  • salt
  • peppar
  • majsstärkelse

Gör så här

Oxfilé

  1. Putsa och skär upp köttet i fyra bitar á 170 gram. Bryn i stekpannan och ställ sedan i ugn till valfri stekgrad på 160 grader, cirka 30 minuter för medium rare.

Rotfrukter

  1. Skala och skär alla rotfrukter i klyftor. Blanda med olja samt timjan, salt och peppar och rosta i ugn på 185 grader i ungefär 30 minuter. Håll koll under tiden - de ska bli mjuka men ändå ha ett visst tuggmotstånd!

Sås

  1. Hacka löken fint och fräs i smör tillsammans med grönpeppar som mortlas lätt. Häll över whiskyn och flambera. Var noga med att inte ha pannan under fläkten när du tänder spriten!
  2. Tillsätt grädde samt fond och soja och smaka av med salt och peppar. Blanda maizena med vatten och red av till önskad konsistens på såsen. Servera på varma tallrikar.