Oxfilé med potatisfondant

Oxfilé med potatisfondant
Foto: Tv4

Oxfilé med potatisfondant

Av: Lars - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h

Oxfilé med potatisfondant, sidfläsk och grön sparris är en huvudrätt som snabbt blir populär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sidfläsk

  • 200 g sidfläsk (hel)

Potatisfondant

  • 500 g smör
  • 1 röd chilifrukt
  • 4-8 potatisar
  • 1-2 tsk salt

Äggula

  • 4 äggulor
  • 5-7 dl olja (så det täcker äggulorna)

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl olja
  • inlagd dragon
  • 0,5 krm salt
  • peppar

Oxfilé

  • 1 kg oxfilé (går att använda ryggbiff)
  • 2 tsk salt
  • peppar (några varv på kvarnen)
  • kvisttomat

Sparris

  • grön sparris
  • 25 g smör
  • 2 tsk salt
  • peppar

Servering

  • smör, brynt (det du använt till potatisen)
  • dragon
  • persilja
  • 1 msk honung

Gör så här

Sidfläsk

  1. Snitta svålen på fläsket och ställ in det i ugnen på 150 grader och låt stå i ca 4 timmar.

Potatisfondant

  1. Smält smöret till potatisen i den form du sedan ska baka potatisen i.
  2. Dela chilin i fyra delar och lägg i smöret.
  3. Skala och skär potatisen i 4–8 stora kuber. Gröp ur lite av den del av potatisen som du ska lägga uppåt i formen. Lägg potatisen i formen och fyll med smöret. Baka potatisen i ca 60 minuter, ta ut och ställ åt sidan.

Äggula

  1. Förbered äggulor och olja genom att lägga dem i en form så att oljan täcker äggulan.

Majonnäs

  1. Gör majonnäsen genom att vispa ihop äggulorna med dijonsenap och
  2. vinäger. Häll i olja, några droppar först, och vispa. Tillsätt sedan lite till och vispa igen. Gör så tills all olja är invispad med äggen till en majonnäs.
  3. Blanda ner hackad inlagd dragon och rör ihop, smaka av med salt och peppar.

Sidfläsk och äggula forts.

  1. 1 timme innan fläsket är klart så ställ in äggulorna som ligger i olja i ugnen och baka dem i ca 20 minuter. Ta ut formen och ställ den på bänken.

Oxfilé

  1. Putsa oxfilén och bryn den på alla sidor i en stekpanna, använd lite av
  2. smöret från potatisen.
  3. Salta och peppra runt hela filén och lägg den på ett fat, eller i en form, i ugnen. Lägg även en klase kvisttomater bredvid som ska ligga inne lika länge. Den ska nå 55 grader och det tar ca 30 minuter, använd med fördel stektermometer.
  4. Nu borde allt vara klart i ugnen, i alla fall för första vändan.
  5. I den tomma ugnen ställer du in en så stor planka eller skärbräda. Vrid upp till 175-180 grader.

Sidfläsk forts.

  1. Skär fläsket i 3x3 cm stora kuber, svålen på fläsket ska nu ha en krispig yta. Om inte så ta fram en brännare och bränn några varv på svålen, eller använd ugnen.

Planka

  1. Bränn toppen på potatisen med en brännare, eller i ugnen om du ändå ställer in fläsket i ugnen. Skär köttet i fyra härliga skivor.
  2. Nu är det dags att lägg upp det hela på plankan (den tar du givetvis ut ur ugnen innan du lägger upp). Lägg kött, fläsk och potatis i varsina hörn av plankan. Salta och peppra köttet samt potatisen och ställ in i ugnen i 5–8 minuter.

Sparris

  1. Stek sparrisen i lite av det smälta smör som finns kvar efter potatisen, salta och peppra. Det tar ca 5–6 minuter att få fin färg och den ska nästan vara färdig.

Servering

  1. Bryn ca 1 dl av smöret du bakade potatisen i, så det får en trevlig färg. Häll smöret i en såskanna.
  2. Hacka dragon och persilja och lägg i en skål, gärna med lite plast över. Lägg majonnäsen i 1 eller 4 skålar.
  3. Ta fram plankan och lägg upp sparrisen samt äggulorna på potatisen. Ställ på kannan och skålarna på plankan. Lägg slutligen dragon- och persiljehacket i en hög på plankan.
  4. Servera mitt på bordet. Använd med fördel en pincett och en stor sked vid servering.