Oxfilé med grillad gemsallad och ramslökssmör

koket.se
Oxfilé med grillad gemsallad och ramslökssmör
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Oxfilé med grillad gemsallad och ramslökssmör

10 ingredienser

30 m

Lyxig middag med få ingredienser - här står råvarorna i fokus. Ugnsstekt oxfilé serveras med grillad gemsallad och lyxigt ramslökssmör.

Tips: Hittar du inte ramslök, gör smöret med 1 rejäl bunte gräslök och 1 riven vitlöksklyfta istället.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g hel oxfilé
  • 6 hela gemsalladshuvuden
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 15 blad ramslök
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl pinjenötter, rostade
  • 50 g parmesan, riven
  • neutral matolja och smör, att steka i

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Putsa oxfilén. Salta och peppra. Bryn oxfilén runtom i smör och olja på hög värme. Ös medan du steker. Lägg i en ugnsform och ställ i ugnen till den innertemperatur du föredrar. 50 grader för rött kött, 55 graderför rosarött och 60 grader för rosa. Själv föredrar jag 54 grader. Detta tar ca 15-20 minuter.
  3. Grovhacka ramslöken. Lägg i en bunke tillsammans med det rumsvarma smöret och kör till ett
  4. ljusgrönt, mjukt smör. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
  5. Klyv gemsalladen på mitten. Droppa över olivoljan och grilla/stek salladen ca 1-2 minuter per sida. Salta och riv över parmesan samt strössla pinjenötterna på.
  6. Ta ut oxfilén från ugnen när den är klar. Låt vila under bakplåtspapper i 10 minuter, skiva sedan upp och servera med ramslökssmöret och den grillade gemsalladen.