Foto: Stefan Wettainen

Glutenfria semlor


40 min8 st semlor

Minst en semla per säsong och kanske ännu hellre en i veckan. De galnaste säger en om dagen. Då är det tur att man kan baka dessa själv. Glutenfria!

Semmelbullarna håller flera dagar i plastpåse och länge och väl i frysen.

Hitta mer glutenfritt fika här

Glutenfria semlor

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl rismjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 msk psylliumfröskal
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kardemumma
  • en nypa salt
  • 50 g smält smör
  • 3 st ägg
  • 3 dl filmjölk

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  •   Florsocker
  1. Glutenfria semlor
    Sätt ugnen på 230° och sätt in en tom plåt nederst. Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan det smälta smöret, äggen och filmjölken.
  2. Blanda degen väl och klicka ut den i stora, smorda muffinsformar på en plåt. Sätt in dem i ugnen och skvätt en matsked vatten på den tomma heta plåten och stäng luckan fort. Öppna inte ugnen förrän bullarna fått fin färg, 15–20 minuter.
  3. Låt dem kallna väl, helst över natten under plastfolie. Ta ut bullen ur formen om så önskas och skär av toppen. För att få plats med fyllningen kan man gröpa ur bullen med en tesked.
  4. Riv mandelmassan grovt och blanda med några matskedar ovispad grädde till lagom konsistens. Fyllningen ska vara krämig, men inte rinnande.
  5. Vispa resten av grädden. Klicka mandelfyllningen på bullen. Spritsa grädde ovanpå och sätt på locket.
  6. Pudra semlorna med florsocker precis innan de ska serveras.

Annons:

Liknande recept

  •  14 ingr
  •  25 ingr

Glutenfria semlor à la LCHF

av Mariann Andersson
  •  12 ingr
  •  14 ingr

Konditorns semlor

av Magnus Johansson
  •  14 ingr
  •  15 ingr
  •  1h 40 min
  •  11 ingr

Semlor med hemlagad mandelmassa

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  13 ingr