Leilas paj: Stars and stripes

Leilas paj: Stars and stripes
Foto: Wolfgan Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas paj: Stars and stripes

Av: Leila Lindholm

Från: One more slice

10 ingredienser

Paj med mördegsbotten, vaniljsmörkräm och färska hallon och blåbär. Dekorera den som amerikanska flaggan Stars and Stripes. Recept från boken One more slice.

Receptet ger 1 paj, ca 8 bitar.

Här hittar du Leilas grundrecept på mördeg.

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 sats mördeg (se grundrecept)
  • 100 g vit bakchoklad

Vaniljsmörkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor (ekologiska)
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Dekoration

  • 1 ask färska blåbär (helst amerikanska) [125 g]
  • 3 askar färska hallon [400 g]

Gör så här

Pajskal

  1. Gör mördegen enligt grundreceptet (blir det deg över kan den sparas i frysen).
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Kavla ut degen och klä en rektangulär pajform.
  4. Nagga botten av mördegen med en gaffel.
  5. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
  6. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, ta sedan av folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den blir gyllene.
  7. Smält vit choklad i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
  8. Pensla choklad över botten och insidan av kanten på pajskalet.
  9. Låt chokladen stelna.

Vaniljsmökräm

  1. Koka upp mjölken med frön från en delad och urskrapad vaniljstång.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning för hand.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning.
  5. Häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt.
  6. Plocka ur vaniljstången.
  7. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  8. Kyl krämen i ett isbad (i en skål försänkt i isvatten) eller i kylskåp.
  9. Pudra kanten av pajen med rikligt med florsocker.
  10. Bred ut vaniljkrämen över pajskalet.

Dekoration

  1. Lägg blåbären i en fyrkant i ena hörnet av pajen.
  2. Lägg ut vågräta rader av hallon men lämna varannan rad utan bär.
  3. Pudra hallonen med florsocker tills de är helt vita.
  4. Fyll ut de tomma raderna med resterande hallon.