Dubbla mördegskakor med mandelmassa och hallonsylt toppade med knapriga pistagenötter.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar junior.
Ingredienser
kakor
2 dl vetemjöl
100 g smör
0,75 dl strösocker
1 ägg
2 dl hallonsylt
100 g mandelmassa
2 droppar gul hushållsfärg
10 pistagenötter, grovhackad
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smöret med sockret väl.
Tillsätt 0,5 äggula och mjölet. Blanda tills du får en smidig deg.
Lägg degen i en plastpåse och tryck till så att den kyls ner snabbare och låt vila i kylskåpet.
Behåll plastpåsen och kavla ut degen till plåtens storlek, ca 2-3 mm tjock. Sedan ska degen in i kylen igen och vila i 5 minuter.
Skär loss plastpåsens kanter och ta ut degen och vänd den på plåten.
Skär ca 4 cm tjocka remsor. Grädda remsorna, utan att sära på dem, i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt svalna något. Stryk hälften av sylten på varannan mördegslängd. Lägg den ostrukna ovanpå.
Mjukgör mandelmassan med äggvitan och färgen. Spritsa på längs båda kanterna med en sprits med stjärnformat munstycke. Spritsa resterande hallonsylt i tomrummet.
Gräddas ytterligare i ca 5 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna något innan du skär längderna i ca 2 centimeter stora bitar. Strö på pistagenötterna