Rödvinsbräserad slaktarstek

Rödvinsbräserad slaktarstek
Foto: TV4

Rödvinsbräserad slaktarstek

Av: Ole - Skåne

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

Stek på rödkullakött från slänten uppe på Hallandsåsen.

Dryck till maten
74000 Dominio de Valdelacasa
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Slaktarstek

  • ca 1 kg slaktarstek (eller ytterfilé av nötkött)
  • 3 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1 dl blandade örter från trädgården, timjan, rosmarin, salvia, dragon etc
  • 3 lagerblad, helst färska
  • Mörk buljong
  • salt
  • peppar

Potatispuré med palsternacka och chèvre

  • 600 g potatis
  • 200 g palsternacka
  • 5 klyftor vitlök
  • 150 g chèvreost
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde (eller mjölk)
  • salt
  • peppar
  • muskot

Lökmarmelad

  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1-2 msk rörsocker
  • ca 1 citron, skal och saft
  • 1 tsk timjan, hackad
  • salt
  • peppar

Sockerärter/bönor

  • olika böner och sockerärter från trädgården
  • Smörklick
  • flingsalt
  • 0,5 dl valnötter
  • parmesanost, riven

Gör så här

Slaktarstek

  1. Skär slaktarsteken i lagom portionsbitar, Bryn i smör i varm stekpanna.
  2. Mot slutet, lägg i löken, häll på vätskan och ha i örterna.
  3. Låt koka på svag värme i ca 1 timme. Rör om ibland. Efter en timme, kolla att köttet är mört, smaka av med salt/peppar/ buljong.

Potatispuré med palsternacka och chèvre

  1. Skala potatis, palsternacka och vitlök. Skär i stora bitar och koka tills de är mjuka. Vitlöken kokar också med hela.
  2. Mosa till lite grov struktur. Tillsätt smör och rör samman, smula i chevré, rör in, och späd med grädde eller mjölk till önskat konsistens. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.

Lökmarmelad

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs mjuka i olivolja i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt socker och citronskal och smaksätt med citronsaft, timjan, salt och peppar.

Sockerärter/bönor

  1. Rosta de hackade valnötterna i en stekpanna. Koka i saltat vatten några minuter. Häll av vattnet. Rör i en smörklick, strö över en nypa flingsalt, de rostade valnötterna och parmesan.