Ceviche på salmalax och majsknäcke

Ceviche på salmalax och majsknäcke
Foto: TV4

Ceviche på salmalax och majsknäcke

Av: Ole - Skåne

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

90 min

Ceviche på salmalax, norsk lax med smaker från Sydamerika.

Dryckestips från Ole
89243 Herslev Ekologisk Hvedeöl

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ceviche

  • 200 g rå lax (tex salma)
  • 2 limefrukter
  • 1 gurka
  • 1 grapefrukt (rosa)
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 1 msk ingefära, finstrimlad
  • färsk koriander (efter smak)
  • salt
  • peppar

Majsknäcke

  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 2 dl majsmjöl
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl vatten, kokande
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

Ceviche

  1. Skär laxen i snygga tärningar, ca 1 cm.
  2. Lägg i en skål och pressa över limesaft. Låt det marineras i limesaften i drygt en timme.
  3. Skala grapefrukten noga och skär ut så att det bara blir rent fruktkött utan hinnor. Dela i centimeterstora bitar. Skala och kärna ut gurkan och skär den i tärningar.
  4. Strimla ingefäran i millimetertjocka strimlor.
  5. Ta bort kärnor och mellanväggar på chilin och finhacka den. Blanda allt och salta och peppra efter smak. Låt stå 10 min i kylen innan det läggs upp i portionsglas.

Majsknäcke

  1. Rör ihop allt i en bunke och bred ut på ett bakplåtspapper i en långpanna. Lägg ett bakplåtspapper över och tryck ut smeten till ett tunt lager över hela plåten.
  2. Ta bort det övre pappret, sporra rutor och strö över flingsalt. Grädda i ugn i 45-60 minuter, 150 grader.