Old jamaican och Giffel mixed spice twist

Old jamaican och Giffel mixed spice twist
Foto: TV4
Tony Irving
Tony Irving

Old jamaican och Giffel mixed spice twist

14 ingredienser

2 h

Tonys recept på två sorters bullar. Gifflar fyllda med nutella och rom samt knutar med kryddig smörfyllning.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Deg

  • 150 g margarin, rumsvarmt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker (eller vit baksirap)
  • 0,5 tsk salt
  • ev 2 tsk kardemumma, stött
  • 800 g kärnvetemjöl

Fyllningar

  • 1,5 msk rom
  • 1 förp nutella
  • 1 tsk engelsk kryddblandning
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker

Till pensling:

  • 1 ägg
  • pärlsocker (eller hackad mandel)

Gör så här

Deg

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över den varma mjölken. Rör om till jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt margarinet i små bitar, socker och salt. Tillsätt mjölet men spara en del till utbakning.
  3. Knåda degen i ca 10 min tills den släpper från kanterna och är jämn. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  4. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i två lika delar. Dela sedan båda degarna på två.

Gifflar

  1. Kavla ut degen som ska bli gifflar och skär ut trianglar. Lägg trianglarna på bakplåtspapper på plåtar.
  2. Blanda ihop rom och nutella till fyllningen. Bred på fyllningen på trianglarna, rulla till gifflar och nyp ihop kanterna.
  3. Låt jäsa i ca 40 min. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 230 grader ca 5-10 minuter.

Knutar

  1. Kavla ut degarna som ska bli knutar.
  2. Blanda smör, socker och kryddblandningen till fyllningen. Bred på kryddfyllningen och rulla ihop till rullar.
  3. Skär de kryddfyllda rullarna till jämna bitar, dela dem på mitten men inte så de går av helt. Snurra ”byxbenen” och gör knutar.
  4. Lägg på bakplåtspapper på plåtar och låt jäsa i ca 30 min.
  5. Pensla med ägg och strö ev. över mandel. Grädda i ca 20 min i 230 grader.