Wallenbergare

Wallenbergare

Av: Werner Vögeli

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

35 min

Wallenbergaren ska stekas mycket lätt. Den ska vara ljus inuti och endast ljust brun på ytan. På restauranger lägger man färsen i en form som är 11 centimeter i diameter och 2 centimeter hög för att få alla lika stora.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kalvfärs (helst från kalvinnanlår), absolut fritt från senor och fett
  • 4 äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 skivor vitt bröd
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Mal köttet tre gånger genom fina skivan på köttkvarnen. Lägg sedan färsen i en bunke i kylskåpet. Ställ gärna bunken i en större bunke med is i botten så att färsen blir riktigt kall.
  2. Blanda sedan färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund.
  3. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
  4. Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut till fem stycken biffar, cirka 1,5 centimeter tjocka. Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
  5. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
  6. Lägg upp Wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det över Wallenbergarna.
  7. Servera med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.