Banh mi - vietnamesisk macka

Banh mi - vietnamesisk macka
Foto: @tovenils
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Banh mi - vietnamesisk macka

16 ingredienser

Vietnamesisk macka med grillad fläskkarré, syrade grönsaker och en massa färsk koriander.Vill man göra som vietnameserna själva kan man bre paté eller leverpastej i mackan för att få den extra god. Låt gärna fläskkarrén marinera i 1-2 timmar för extra mycket smak.

Fler recept från Tove Nilsson

Cemita - mexikansk macka med pulled beef »

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskkarré
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk japansk soja
  • 2 morötter
  • 5 cm rättika
  • 0,5 gurka
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 dl majonnäs (gärna hemmagjord)
  • 1 baguette
  • chilisås (t ex Srirachasås)
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Skiva köttet tunt och marinera tillsammans med ingefära, soja och vitlök. Krydda med rejält med svartpeppar. Låt marinera, gärna ca 1-2 timmar i kylen.
  2. Skala och strimla morötter och rättika. Skiva gurka.
  3. Blanda ättika, socker och vatten i en bunke. Låt morot, rättika och gurka ligga i lagen minst 1 timme.
  4. Grilla köttet på het grill. Se till att köttet får rejält med färg – då smakar det bäst!
  5. Bred rejält med majonnäs i baguetten och fyll med inlagda grönsaker, färsk koriander och kött. Avsluta med att ringla över het chilisås.