Oxfärsbiffar med lökstekt vinterkål och lingonchutney

Oxfärsbiffar med lökstekt vinterkål och lingonchutney
Foto: TV4
Stefan Karlsson
Stefan Karlsson

Oxfärsbiffar med lökstekt vinterkål och lingonchutney

21 ingredienser

Perfekt vintermåltid när kålen är som bäst. Här finns även recept på en egen chutney som är ångande varm och god, men som också kan ätas kylskåpskall vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 500 g oxfärs
  • 1 ägg
  • 4 skivor bacon, finstrimlat
  • 1 gul lök, skalad och riven
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl gräddfil
  • smör, till stekning

Vinterkål

  • 0,5 litet kålhuvud
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 2 msk normalsaltat smör
  • 2 msk mörk sirap
  • salt
  • peppar

Lingonchutney

  • 0,5 dl strösocker
  • 4 dl lingondricka (eller tranbärsdricka)
  • 1 schalottenlök, skalad och fint hackad
  • 4 dl frysta lingon
  • 1 msk balsamvinäger
  • Maizenaredning, ljus
  • ca 1 tsk sambal oelek

Gör så här

  1. Biff: Blanda alla ingredienser utom smöret i en bunke. Knåda ihop färsens den är smidig. Forma till 16 biffar.
  2. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i färsbiffarna och stek dem gyllene på båda sidorna och precis genomstekta.
  3. Vinterkål: Sätt på ett lättsaltat vatten i en kastrull på spisen så att det får koka upp.
  4. Tärna kålen i små bitar och lägg ner de i det kokande saltvattnet. När kålen har kokats mjukt häll av vattnet med ett durkslag. Lägg upp den förvällda kålen på en ren handduk eller kökspapper så att allt vatten rinner av.
  5. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i kålen och lökklyftorna när smöret har ”tystnat”. Stek grönsakerna tills de fått en gyllenbrun färg. Blanda ner sirap, salt och peppar i kålen.
  6. Lingonchutney: Lägg i strösockret i en ren och torr kastrull. Värm plattan och ställ dit kastrullen. Låt sockret smälta och bli lätt gyllene i färgen. Häll i lingon- eller tranbärsdrickan. Låt försiktigt koka upp och lägg i den fint hackade schalottenlöken. Låt nu sjuda tills 1 dl vätska kokat bort.
  7. Lägg i lingonen och låt koka upp och sjuda en kort stund.
  8. Rör i maizenaredningen tills chutneyn blir simmig.
  9. Smaka av den varma chutneyn med sambal oelek eller tillsätt mer sötma eller syra om så behövs.
  10. Servera tillsammans med nystekta biffar, kål och potatispuré.