Islim kebab från Turkiet

POPULÄRT
Islim kebab från Turkiet
Foto: Jens Nordström

Islim kebab från Turkiet

Av: Semra Ileri

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Vackra, färgrika knyten som passar utmärkt till både pasta, ris och potatis. Gör gärna en morotssås till! Tänk på att försöka få tag i stora auberginer.

Receptet ger 12 knyten.

Sivri biber
En mild chilifrukt/stark paprika. Så mild att den passar bra i till exempel sallader.

Ingredienser

  • 3 aubergine, stora
  • 800 g oxfärs
  • 1 dl skorpmjöl
  • 1 ägg
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk Vegeta (allkrydda)
  • 2,5 dl olja
  • 1 förp tomatpuré [ca 400 g]
  • 4 sivri biber (eller vanlig grön paprika)
  • 3 tomater
  • 12 tandpetare

Gör så här

  1. Skiva varje aubergin på längden så du får åtta skivor per aubergine.
  2. Lägg skivorna i saltat vatten i 30 minuter.
  3. Torka av auberginerna och stek dem mjuka i oljan.
  4. Rör ner skorpmjöl, ägg, svartpeppar, spiskummin, lök och vegetan i oxfärsen.
  5. Arbeta ihop färsen ordentligt.
  6. Dela därefter färsen i 12 bitar och gör dem till runda bollar och platta till dem.
  7. Ta 2 auberginebitar och lägg i dem i kors.
  8. Lägg en färsbulle i mitten.
  9. Vik sidorna över färsbullen och lägg dem med den vikta sidan nedåt i en form.
  10. Skiva tomaterna i 12 bitar och sivribiberna i 12 bitar.
  11. Fäst en tomatskiva och en paprikabit på toppen på varje auberginknyte.
  12. Använd en tandpetare.
  13. Värm tomatpurén med oljan och häll över aubergineknytena när de ligger i formen.
  14. Gratinera i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  15. Servera aubergineknytena till ris eller pasta.