Lyxig granola

koket.se
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Lyxig granola

25 ingredienser

Lättare, frasigare och en aning sötare än vanlig müsli – men fortfarande nyttig. Den här granolan är en klassiker på frukostbordet hemma hos oss. Bjud in naturen till frukostbordet för att få en bra start på dagen. Servera granolan tillsammans med yoghurt och färska frukter.

Här hittar du Sébastiens recept på müsli.

Se Sébastien Boudet laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stor sats
  • 1 vaniljstång
  • 50 g cassonadesocker
  • 2 dl canesirap eller lönnsirap
  • 100 g färska hallon (eller frysta)
  • 1 kanelstång
  • 1 citron, zest och saft från
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g pistagenötter
  • 100 g valnötter
  • 100 g sötmandel
  • 100 g sesamfrön
  • 100 g pumpakärnor
  • 100 g solroskärnor
  • 100 g kokos, riven eller hyvlad
  • 1 dl olja (t ex valnöt-, sesam- eller hasselnötsolja)
  • 200 g puffad dinkel
  • 200 g dinkelflingor
  • 100 g puffad hirs
  • 100 g puffat ris
  • 50 g torkade gojibär
  • 50 g torkade mullbär
  • 50 g torkade blåbär
  • 100 g torkade hallon
  • 100 g korinter
  • 50 g torkade svarta vinbär

Gör så här

Dag 1

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrubba ut frön och innanmäte med 50 gram socker. Lägg vaniljstången och fröna i en liten kastrull tillsammans med sirap, hallon, kanelstång, zest och saft från citronen. Låt koka upp med lock. Dra av från värmen när det börjar koka och ställ åt sidan.
  2. Blanda alla nötter och frön – utom puffad dinkel, dinkelflingor, puffad hirs och puffat ris – i en stor skål och täck med ljummet vatten. Att blötlägga nötterna och fröna är en liten tidsinvestering som ger mångfalt tillbaka i både smak och näring. Blötläggningen sätter nämligen i gång groddningsprocessen och denna frigör både näring och smak.

Dag 2

  1. Värm ugnen till 140 grader – för en gångs skull med varmluftsfunktionen på.
  2. Sila bort vattnet från nötblandningen och blanda den med dinkelpuffar, dinkelflingor, hirs och ris. Plocka bort kanel- och vaniljstången från hallonsirapen och rör ner oljan. Häll sirapen över nötblandningen och blanda alla ingredienser jämnt och fint. Det kommer att bli ganska geggigt, men den varma ugnsluften kommer strax att göra sitt!
  3. Fördela granolan i två långpannor klädda med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 3–4 timmar. Kika förbi var trettionde minut och rör om med en stekspade så att allt blir jämnt rostat. Det
  4. kommer förmodligen att bildas små klumpar av allt det goda men då är det bra att bryta ner dem (annars kommer de att ta alldeles för lång tid att torka). Granolan är klar när all fukt har dunstat bort och den är lättrostad och ganska torr.
  5. Låt granolan svalna och blanda sedan i de torkade bären. Förvara i rumstemperatur i en burk med tättslutande lock.