Färska vårrullar med jordnötsdipp

Sara Ask

Färska vårrullar med jordnötsdipp

Av: Sara Ask, Lisa Bjärbo

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

25 min

Vegetariska färska vårrullar med tofu, avokado och jordnötssås. Ja, det är lite pilligt att göra färska vårrullar innan man fått in snitsen. Och ja, det ser ut lite som om man lagt mat i gummi. Men ändå! Det är värt det, för det blir extremt gott. /Sara och Lisa

Tips! En alternativ fyllning är att woka ihop morot, purjolök, böngroddar, cashewnötter, koriander och kokade glasnudlar med lite hoisinsås och riven färsk ingefära. Då får vårrullarna en mer tillagad och aningen mer kryddstark känsla.
Receptet är hämtat ur boken Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Ingredienser

portioner

Rullar

  • 1-2 morötter
  • 3 avokador
  • 400 g tofu, naturell finns ofta kyld i anslutning till ostdisken (eller marinerad)
  • 7 kvistar salladslök
  • 3 dl cashewnötter
  • 150 g böngroddar (färska el konserverade)
  • 1 kruka färsk koriander
  • ca 16 rispapper (finns i vanlig lite större mataffär, eller på ett "asienlivs")

Dippsås

  • 0,5 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl vatten, hett
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja

Gör så här

  1. Skala moroten och skär i tunnar skivor, skiva avokado, tofu och vårlök, hacka nötterna grovt.
  2. Lägg ett rispapper i ljummet vatten ca 15 sekunder eller enligt anvisning på paketet. Lägg sedan morot, avokado, tofu, vårlök, böngroddar och några blad koriander i en avlång hög på mitten. Slå in rullar enligt beskrivning på paketet.
  3. Blanda jordnötssmör och hett vatten i en skål. Tillsätt sweet chili-sås
, soja och sesamolja och servera.