Foto: Tina Axelsson

Pasta med stora köttbullar i tomatsås


ca 30 min4

Penne con polpette al pomodoro.  Recept från kokboken Italiensk fastfood.

Polpette är en slags italiensk köttbulle. Och den är helt enkelt fantastisk! Tänk dig en köttbulle fylld men parmigano (parmesan), persilja och riktigt bröd och kokt i tomatsås. Ahhhh gott! Polpette är så goda att de knockar vanliga köttbullar sju dagar i veckan. Förresten kan du sluta med att tänka och börja laga istället. På minde än 30 minuter har du denna grymt goda rätt på dit bord!

Läs mer om boken Italiensk fastfood

  • 500 g penne, spaghetti eller annan pasta

Tomatsås

  • 375 g passerade tomater
  • 375 g krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 st gul lök, delad i halvor
  • 1 st vitlöksklyfta, lätt krossad
  • 1 dl rödvin
  • 2-3 st basilikastjälkar
  • 1 nypa socker, ca 0.5 tsk
  • 1 tsk salt

Köttbullar

  • 350 g köttfärs
  • 2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt bröd
  • 1.5 msk vatten
  • 2 st ägg
  • 1 dl parmesanost
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl solrosolja till stekning

Till servering

  • 2 msk parmesanost, färskriven
  1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som tomatsåsen är klar. Låt den rinna av i ett durkslag.
  2. Tomatsås
    Värm olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök och fräs dem 3–4 minuter utan att de tar färg.
  3. Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.
  4. Köttbullar
    Häll brödsmulor i en skål, skeda över lite vatten och rör om.
  5. Lägg i köttfärsen och rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar.
  6. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
  7. Under tiden pastan kokar, hetta upp solrosolja i en stekpanna.
  8. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom.
  9. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
  10. Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen.
  11. Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.
  12. Vid servering
    Servera pastan med köttbullarna vid sidan om, häll tomatsås på pastan och strö över lite parmesanost.

Annons:

Penne Pollpette

av Paolo Roberto
  •  30 min
  •  21 ingr
  •  1 h
  •  20 ingr

Polpette al Sugo - köttbullar i tomatsås

av Anna Maria Corazza Bildt och Eddie Oliva
  •  14 ingr