Glutenfritt danskt rågbröd

Glutenfritt danskt rågbröd
Foto: Stefan Wettainen

Glutenfritt danskt rågbröd

Av: Oscar Målevik

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

En glutenfri variant på danskt rågbröd, men med spiskummin. Det får en härlig sötma av sirap och rivet äpple, och är fullproppat med fröer och fibrer.

Detta bröd är även fritt från ägg och nötter.

Ingredienser

Glutenfritt danskt rågbröd

  • 1 msk psylliumfröskal
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • 2 dl vatten, kokande
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl rismjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 0,5 äpple, rivet
  • 1,5 dl filmjölk
  • 1 dl mörk sirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° och sätt in en tom plåt redan nu i mitten av ugnen.
  2. Blanda psylliumfröskal, spiskummin och fröerna noga, och slå på kokande vatten. Blanda snabbt ihop skållningen och låt stå och svälla ca 5 minuter.
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig, och rör sedan ner skållningen och resten av ingredienserna. Blanda väl, gärna i en degblandare. Degen behöver inte bearbetas länge, men blandas väl så det inte blir några klumpar av skållningen eller jästen.
  4. Häll degen i en oljad brödform. Tryck till degen, med fuktiga fingrar, så att det inte blir några luftfickor. Toppa med lite bovetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  5. Sätt in brödet i ugnen och häll samtidigt några matskedar vatten på den varma plåten. Stäng luckan fort. Sänk värmen till 200° och grädda brödet ca 1 timme.
  6. Stjälp upp brödet på galler och låt det kallna under bakduk.