Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde

Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde

11 ingredienser

1h 45 min

En underbart mild och god paj som ska serveras ljummen.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör (eller margarin)
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 4 päron
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 0,5 citron

Hasselnötsgrädde:

  • 2 dl hasselnötter
  • 4 dl grädde

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, vetemjöl och socker till en smulig massa i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Låt degen vila i kylen i minst en timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och klä en form med löstagbar botten, 24 centimeter i diameter.
  5. Kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Vispa smör, socker och ägg poröst i en bunke. Tvätta citronen noga och torka, riv sedan av skalet från halva citronen. Blanda i smeten tillsammans med päronbitarna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i cirka 25 minuter.
  6. Riv hasselnötterna eller krossa dem ordentligt.
  7. Vispa grädden lätt och blanda i nötterna.
  8. Servera pajen ljummen med hasselnötsgrädden.