Brysselkex, syltkakor, nötkakor

Magnus Johansson

Brysselkex, syltkakor, nötkakor

14 ingredienser

Tre sorters småkakor på en grunddeg. Brysselkex rullade i apelsin-, kanel- och ingefärssocker. Nötkakor rullade i pistage. Enkla syltkakor med valfri sylt.

Ingredienser

Grunddeg

  • 80 g florsocker
  • 20 g vaniljsocker
  • 300 g gårdsmör
  • 400 g vetemjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk kardemumma

Brysselkex

  • 100 g rörsocker
  • 0,5 apelsin, rasp av
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk ingefära

Syltkakor

  • valfri god sylt

Nötkakor

  • 100 g pistagenötter
  • blandade nötter, (t ex valnötter eller mandel) (efter smak)

Gör så här

Grunddeg

  1. Ta fram smöret så det är rumstemperat. Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg. Rulla ut till längder och ställ i kyl.

Brysselkex

  1. Blanda ett socker på råsocker, rasp av apelsin, kanel samt ingefära. Pensla sedan längderna med vatten och rulla i sockret. Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och baka i 190 grader, ca 10 minuter.

Syltkakor

  1. Skär kakorna i 0,5 cm tjocka skivor och lägg en klick valfri sylt i mitten. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.

Nötkakor

  1. Mixa pistagemandel och pensla längderna med vatten och rulla i pistagemandeln. Toppa kakorna md lite valnötter, mandel och/eller andra nötter. Baka i 190 grader, ca 10 minuter.