Vetebröd

Vetebröd
Foto: Madeleine Tell

Vetebröd

Av: Madeleine Thell

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Ingredienser

Deg

  • 700 g mjölk
  • 120 g jäst
  • 250 g strösocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 24 g kardemumma
  • 16 g salt
  • 1550-1600 g vetemjöl special

Remons (fyllning)

  • 250 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumstemperarat
  • 140 g vit sirap
  • 60 g Marsàn, vaniljkrämspulver
  • 30 g vatten

Aprikotering

  • 2 dl aprikossylt (utan skalbitar)
  • 1 dl vatten, ca till lagom lös konsitstens

Smaksättning 1

  • malen kanel

Smaksättning 2

  • tranbär, torkade och hackade
  • röd hushållsfärg

Gör så här

Bullar

  1. Häll alla ingredienser i degbunken.
  2. Knåda degen 10 minuter i maskin på låg hastighet.
  3. Öka hastigheten och knåda ytterligare 5 minuter.
  4. Låt degen vila i bunken, täckt med plastfolie, 30 minuter.
  5. Baka ut valfria bullar/längder, fyll med remons och låt jäsa 30-60 minuter beroende på värmen i rummet. Idealisk temperatur är 35-38 grader.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Baka bullar i 8-10 minuter och längder i 14-16 minuter.
  8. Låt svalna på galler.
  9. Pensla med aprikotering.

Remons

  1. Arbeta mandelmassan mjuk (gärna i maskin med vinge).
  2. Tillsätt smöret lite i taget och arbeta till en jämn massa.
  3. Tillsätt sirap, marsánpulver och sist vatten.
  4. Rör till en klumpfri massa.
  5. Smaksätt remonsen med kanel efter eget tycke och smak eller hackade torkade tranbär och lite röd hushållsfärg.

Aprikotering

  1. Koka upp sylten med lagom mycket vatten till en lös konsistens.