Vit kladdkaka med aprikos

Vit kladdkaka med aprikos
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Vit kladdkaka med aprikos

8 ingredienser

45 min

Vit kladdkaka med aprikos. Här är ett recept på en söt, mäktig och förföriskt god kaka med aprikos.

Ingredienser

portioner

Vit kladdkaka med aprikos

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 200 g vit blockchoklad + 50 g till garnering
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Garnering

  • 150 g aprikosmarmelad
  • 2 msk smör, crème fraiche eller cream cheese

Gör så här

Vit kladdkaka med aprikos

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smöra och mjöla en rund form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Hacka 200 gram av chokladen grovt och rör i den tills den smälter helt.
  4. Ta kastrullen från plattan.
  5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd i det i äggsmeten växelvis med smör-chokladblandningen.
  6. Rör bara så allt blir blandat och häll smeten i formen.
  7. Gräddadin kladdkaka  i nedre delen av ugnen cirka 10-12 minuter. Om den börjar få för mycket färg kan du lägga på lite folie.
  8. Låt kakan svalna i formen. Smält aprikosmarmeladen försiktigt i en liten kastrull. Fördela över den svalnade kakan.
  9. Finriv resten av chokladen.
  10. Bred smör, crème fraiche eller cream cheese runt kakans kanter och garnera med den riven vit choklad.