Smördegsfingerkakor

Smördegsfingerkakor
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Smördegsfingerkakor

8 ingredienser

Kakor av smördeg formade till läskiga fingrar. Roliga till Halloween!

Spökmaränger »

Kryddiga minikakor med glasyr »

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 2 ägg (1 ägg + 1 äggula. Spara den överblivna vitan till att pensla kakorna)
  • 115 g smör, rumstempererat
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1-2 tsk kakao, att borsta kakorna med
  • 25-30 sötmandlar, delade på mitten (på längden)

Gör så här

  1. Blanda strösocker, florsocker, vaniljextrakt, det hela ägget samt äggulan i en stor skål. Blanda väl.
  2. Rör i det mjuka smöret. Tillsätt mjöl och rör till en jämn deg. Knåda degen lätt, slå in i plastfolie och lägg in i kylen cirka 1 timme.
  3. Värm ugnen till 175 grader.
  4. Ta en liten bit deg och rulla ut små "fingrar" av degen. Gör dem långa och smala som häxfingrar.
  5. Nyp till dem här och där så att de blir lite ojämna och gör skåror i dem med en kniv.
  6. Lägg kakorna på ett bakplåtspapper och pensla med äggvita. Tryck i en halv mandel på toppen av varje kaka (mandeln ska föreställa nageln).
  7. Ställ in plåten med kakor 10 minuter i kylen.
  8. Grädda ungefär 10-12 minuter eller tills de är något gyllenbruna. Låt svalna.
  9. Måla smördegsfingrarna med en pensel och kakao.