Långpannebröd med pumpa och tranbär

Josephine Palm - recept

Långpannebröd med pumpa och tranbär

9 ingredienser

Brytbröd med riven pumpa, torkade tranbär och solrosfrön.
Ett jätteenkelt och helt ljuvligt gott bröd som passar utmärkt till frukost eller fest för många då det inte behöver skivas. Pumpan kan ersättas med rivna morötter eller zucchini. /Josephine

Ingredienser

portioner stycken
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 1 dl pumpa, riven
  • 0,5 dl torkade tranbär
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke, gärna till en köksassistent, och värm mjölken till ca 37 grader.
  2. Rör ut jästen i litet av mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken, salt, sirap, solrosfrön och pumpa och blanda allt.
  3. Häll i tranbär och det mesta av mjölet och arbeta ihop degen ordentligt.
  4. Låt degen jäsa i bunken, övertäckt med plast i cirka 50 minuter.
  5. Klä en långpanna (20x30 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen i ett jämnt lager i den. Skär skåror med kniv för att dela in brödet i ett lagom bitstort rutnät.
  6. Låt brödet jäsa i cirka 40 min och sätt ugnen på 225 grader.
  7. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.