Kuvertbröd

Kuvertbröd
Foto: Martin Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Kuvertbröd

4 ingredienser

Ett fint bröd att servera på en buffé eller så får varje gäst sitt eget bröd vid bordet. Har du varmluftsugn kan du grädda två plåtar samtidigt. Om inte får du ta en plåt i taget. Receptet kommer från Hela årets kokbok.

Receptet ger ca 30 små bröd.

Här hittar du en fräsch

citronfärskost

som passar till.

Läs mer om Hela årets kokbok

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, ljummet (37 grader)
  • 12,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Blanda jästen med lite av vattnet så att den löser sig, tillsätt resten av vattnet.
  2. Tillsätt mjölet och saltet och rör ihop den lösa degen snabbt i en
  3. degblandare eller med en träslev.
  4. Låt degen jäsa i bunken under en handduk i ca 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bord, strö även mjöl på ovansidan av brödet.
  7. Skär brödet i längder och sedan i fyrkanter.
  8. Lägg försiktigt över bröden på två smorda plåtar.
  9. Låt dem jäsa i ca 10 minuter.
  10. Ställ in plåtarna i ugnen, spraya in lite vatten.
  11. Baka bröden i 5 minuter på 250 grader, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 4–5 minuter.