Vaniljrulltårta med nutellakräm och blåbär

Vaniljrulltårta med nutellakräm och blåbär
Foto: Matton
Emelie Holm
Emelie Holm

Vaniljrulltårta med nutellakräm och blåbär

14 ingredienser

Vaniljdoftande rulltårta med en ljuvlig fyllning på nutella, cream cheese och blåbärssylt.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 tsk vaniljpulver

Blåbär- och nutellakräm

  • 200 g färskost (t ex philadelphia)
  • 2 dl nutella
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk blåbärssylt

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker med elvisp så det blir riktigt poröst och vitt.
  3. Sikta de torra ingredienserna i en skål.
  4. Tillsätt mjölblandning, olja och crème fraiche i äggvispet genom att varva ingredienserna och blanda på låg hastighet. Avsluta med citronzest och -saft.
  5. Häll smeten på en plåt med smörat bakplåtspapper och fördela den jämnt över hela plåten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Om du känner på kakan och den studsar tillbaka är den klar.
  6. Lägg en handduk på en plan yta och pudra över- sidan med florsocker. När kakan är färdig vänder du ner den på kökshandduken. Pilla försiktigt loss bak- plåtspappret och rulla in kakan i kökshandduken. Låt svalna på ett galler.

Blåbär- och nutellakräm

  1. Vispa färskost, nötkräm och vaniljpulver med elvisp så det blir fluffigt.
  2. Vispa grädden hårt, vänd försiktigt ner den i fär- skostsmeten och blanda till en jämn och fin smet. Vänd slutligen ner sylten. Fördela smeten på tårtbottnen och rulla ihop.