Laxpudding
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Laxpudding av
Nyhetsmorgon,  


2h 50 min 4

Från början var laxpudding kustfolkens resträtt, en liten bit lax räckte som smaksättning till en stor pudding. Numera är det en festrätt att längta efter. Blanda gärna olika sorters lax i samma form, det höjer bara smaken och välj fast potatis.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 1/5   Röster: 1 Tack för din röst
  1. Koka potatisen nästan färdig i en gryta med lättsaltat vatten. Låt den svalna, skala och skiva den.
  2. Smörj en ugnssäker form, till exempel en avlång sockerkaksform, så är det lättare att stjälpa upp den färdiga laxpuddingen. Varva potatis, lök, dill och lax. Salta och peppra mellan varje lager. Är laxen väldigt salt behöver man inte salta så mycket. Avsluta med ett lager potatis.
  3. Vispa ihop äggstanningen (ägg, mjölk, grädde, salt, peppar) och slå den över. Låt formen stå två timmar i kylen, eller gärna över natten, så hinner äggstanningen tränga in ordentligt.
  4. Värm ugnen till 225 grader. Fördela ströbrödet över formen och klicka på lite smör. Grädda laxpuddingen i cirka 25 minuter, tills ytan har fått fin färg.
  5. Låt den stanna i ett par minuter och stjälp sedan upp den på ett avlångt fat eller servera den direkt ur formen.
Laxpudding

Laxpudding

av recept.nu
  •  13 ingr
  •  10 ingr
Mannerströms laxpudding

Laxpudding

av Leif Mannerström
  •  15 ingr
Snabb laxpudding

Snabb laxpudding

av Fredrik Eriksson
  •  30 min
  •  10 ingr
Smal laxpudding

Smal laxpudding

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  12 ingr
Liten laxpudding

Liten laxpudding

av Katarina - Malmö
  •  9 ingr
  •  30 m
  •  14 ingr

Filips fruktsallad

av Filip Poon
  •  15 m
  •  12 ingr
Sparris, oliver och kalvsky

Sparris, oliver och kalvsky

av Tommy Myllymäki
  •  10 m
  •  6 ingr

Potatischips

av Björn Werelius
  •  4 ingr
  •  11 ingr

Sötpotatissoppa

av Björn Werelius
  •  8 ingr