Buttermilk scones

Buttermilk scones
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Buttermilk scones

9 ingredienser

Scones som Anette Rosvall serveras till afternoon tea med jordgubbssylt och clotted cream.

Det här receptet är ifrån Devon, där dricker man "Cream Tea", alltså afternoon tea med scones, clotted cream och strawberry jam. Helst skall dina scones vara ljumna när man brer på pålägget och teet skall vara hett, sött och serveras med mjölk. Precis så som jag vill ha det. /Anette Rosvall

Ingredienser

portioner scones
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • salt
  • 75 g smör, kylskåpskallt i småbitar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vaniljyoghurt
  • 60 g russin
  • 1 äggula, till pensling

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  2. Börja med att röra ihop mjölk och yoghurt i en skål och ställ den sedan åt sidan.
  3. Sikta mjöl och bakpulver i en annan skål och blanda ner salt och socker där i. Ner med smöret och nyp ihop en smulig deg, rör ner mjölk/yoghurten och russinen och forma en deg.
  4. Låt degen vila i 5 minuter och tryck sedan ut degen på mjölat bakbord tills den är cirka 2 cm tjock.
  5. Tryck ut 8 stycken cirklar och lägg dem på ugnsplåten, pensla dem med ägggula och baka av dem i 20-30 minuter eller tills de har puffat upp och är gyllenbruna.
  6. Servera sconsen ljumna med clotted cream och jordgubbssylt till starkt, sött te med mjölk.