Höstgalette med hemgjord vaniljvisp

Höstgalette med hemgjord vaniljvisp
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Höstgalette med hemgjord vaniljvisp

24 ingredienser

1 h

Rustik äppelpaj med russin, cognac och mandel. Serveras med Roys hemgjorda vaniljvisp.

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

pajdeg

  • 220 g osaltat smör, kallt
  • 280 g vetemjöl [4,5 dl]
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 75 g vatten, kallt, [0,75 dl]
  • 1 ägg, till pensling

Topping

  • 4 äpplen Ingrid marie, skalade och skivade
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 3 g malen kanel [0,5 tsk]
  • 3 g kardemumma [0,5 tsk]
  • 20 g honung [1 msk]
  • 15 g osaltat smör
  • 5 msk russin
  • ca 4 msk cognac
  • 1 dl sötmandel, hyvlad
  • 5 msk farinsocker
  • 1 ägg, till pensling

Vaniljvisp

  • 60 g äggula [4 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk
  • 15 g smör
  • 300 g grädde, lättvispad

Gör så här

Pajdeg: Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör i på max hastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar att gå ihop. Man ska se små fliser av smöret kvar.

  1. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader och blötlägg russinen i congnac.
  3. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Skala äpplen och skiva i lagom tjocka skivor. Lägg äppelskivorna i mitten av degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över. Ringla honung över och strö över strösocker, kanel, kardemumma och de blötlagda russinen. Lägg ut små smör kuber, hyvlad mandel och vik över kanterna så att du bilder en ring. Pensla sidorna med ett vispad ägg och strö över lite farinsocker.
  5. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

Vaniljvisp: Blanda äggula, strösocker och maizena i en bunke.

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg allt i en kastrull. Koka upp vaniljstången med
  2. mjölken, slå det över äggblandingen och rör runt. Häll tillbaka all i kastrullen och rör under konstant omröring på mellanvärme tills du får en tjock och fin kräm.
  3. Häll över krämen i en ren bunke, klicka i smöret och blanda. Låt svalna i kylen. Vispa sedan grädde lite lätt och och blanda i vaniljkrämen, blanda till en slät och fluffig vaniljvisp.