Havskräftsoppa med fänkål
Havskräftsoppa med fänkål
Ingredienser
Havskräftsfond
- ca 1 kg skal av havskräftor
- 1 msk olja
- 2 morötter
- 1 fänkål
- 8 dl fiskbuljong
- 2 gula lökar
- 2 klyftor vitlök
- 3 msk tomatpuré
- 2 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 10 vitpepparkorn
- 4 cl cognac
Soppa
- 7 dl kräftfond
- 3 dl grädde
- 2 cl cognac
- 1 purjolök
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Gör så här
Fond
- Skala och hacka grönsakerna.
- Värm olja i stor kastrull.
- Lägg ner kräftskal, tomatpuré och grönsaker och fräs under omrörning.
- När det börjat få fin färg, ta bort kastrullen från spis och köksfläkt, häll på konjak och bränn av skalen genom att tända på ångorna.
- Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar och häll sedan på vatten så att det täcker skalen.
- Koka på medelvärme i 30 minuter.
- Sila av fonden i tät sil.
- Låt fonden koka ner till hälften.
Soppa
- Koka upp fond, grädde och konjak.
- Smaka av med salt och peppar.
- Vill du skumma soppan värmer du upp 1 dl mjölk i en egen kastrull.
- Slå sedan på lika mycket av soppan, ca 1/2 dl och mixa detta med en mixerstav.
- Använd en sked för att lägga skummet överst på soppan innan servering.