Havskräftsoppa med fänkål

Norbert Lang KK2023

Havskräftsoppa med fänkål

18 ingredienser

Ingredienser

portioner

Havskräftsfond

  • ca 1 kg skal av havskräftor
  • 1 msk olja
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 8 dl fiskbuljong
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 10 vitpepparkorn
  • 4 cl cognac

Soppa

  • 7 dl kräftfond
  • 3 dl grädde
  • 2 cl cognac
  • 1 purjolök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Fond

  1. Skala och hacka grönsakerna.
  2. Värm olja i stor kastrull.
  3. Lägg ner kräftskal, tomatpuré och grönsaker och fräs under omrörning.
  4. När det börjat få fin färg, ta bort kastrullen från spis och köksfläkt, häll på konjak och bränn av skalen genom att tända på ångorna.
  5. Lägg i lagerblad, timjan och vitpeppar och häll sedan på vatten så att det täcker skalen.
  6. Koka på medelvärme i 30 minuter.
  7. Sila av fonden i tät sil.
  8. Låt fonden koka ner till hälften.

Soppa

  1. Koka upp fond, grädde och konjak.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vill du skumma soppan värmer du upp 1 dl mjölk i en egen kastrull.
  4. Slå sedan på lika mycket av soppan, ca 1/2 dl och mixa detta med en mixerstav.
  5. Använd en sked för att lägga skummet överst på soppan innan servering.