Njurtapp med rökta räkor, romescosås och bakad potatis

Njurtapp med rökta räkor, romescosås och bakad potatis
Foto: Cipper Olausson
Martin Nordh
Martin Nordh

Njurtapp med rökta räkor, romescosås och bakad potatis

Av: Martin Nordh

Från: Grillmästarna

19 ingredienser

ca 75 m

Gjorde detta otroligt smakrika recept under castingen till Grillmästarna, som resulterade först ut till final. Viktigt att få igång grillen för räkorna på 130 grader, lägg gärna paprikan till romescoröran bland räkorna så den får fin rökighet. När räkorna är klara så lägger du på mer kol och brassar på ordentligt så att det är ordentlig glöd när det är dags för njurtappen. Men innan njurtappen så gör du romescoröran. Sedan grillar du njurtappen och när den vilar så fräser du på örtsmöret. /Martin

Ingredienser

portioner

Rökta räkor

  • 25 räkor med skal
  • äppelrökflis

Bakpotatis

  • 4 bakpotatisar

Romescoröra

  • 2 spetspaprikor
  • 0,75 dl mandelspån
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk japansk soja (gärna fatlagrad)
  • 0,5-1 dl färsk bladpersilja
  • 2 msk ketchup
  • 2 tsk citron, färskpressad
  • 2 tsk vitlök, pressad
  • 1 tsk paprikapulver
  • cayennepeppar

Njurtapp:

  • 700 g njurtapp
  • salt
  • peppar

Örtsmör

  • 100 g smör
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 dl blandande örter, hackade

Gör så här

Räkor (kan göras dagen innan)

  1. Börja med att starta grillen och sedan stabilisera temperaturen på 130 grader (ca 10-12 bricketter).
  2. Blötlägg två nävar flis medan grillen startar.
  3. När du har 130 grader så lägger du på en näve flis och sedan på med räkorna så långt bort från glöden du kan. Slutar det ryka så lägger du på mer flis. Det tar ca 17 min för räkorna att bli klara, men gör en kontroll redan vid 15 min.
  4. När räkorna är klara så låt de svalna något för att sedan läggas in i kylen.

Bakpotatis

  1. Starta grillen och stabilisera på 200-220 grader (du kan köra dessa i ugnen om du vill förkorta hela tillagningstiden på rätten. Eftersom man virar in i folie så får du ändå ingen grillsmak på potatisen).
  2. Tvätta bakpotatisen, picka några hål i skinnet och vira in varje potatis för sig i folie och grilla indirekt tills de är mjuka. Sedan kryssar du i skinnet, viker upp skalet och lägger in i grillen så du får krispigt skinn.

Njurtapp

  1. Salta köttet rikligt.
  2. Nu sätts du på prov, ska du grilla den på gallret eller direkt på kolen? Väljer du gallret så grillar du på en fin yta snabbt och hett, sedan får njurtappen grillas klar indirekt. Väljer du att grilla på kolen så ska du använda vanlig kol, ej bricketter. Kolet måste glöda överallt. Det gäller ha is i magen, placera köttet i mitten av kolbädden och vänd den med ca 30 s mellanrum, och rotera biten ofta tills du får en bra grillyta, dock ej kolsvart. Sedan lägger du biten i folie och grillar indirekt till 52-53 grader. Låt vila 10 min. När den ligger i folie så smälter alla kolrester som följt med.
  3. När det är tid att tranchera köttet så skär mot fibrerna och skär så att du ej får med senan som går i mitten.

Örtsmöret.

  1. När njurtappen vilar så gör du ett snabbt örtsmör. Smält smöret i en ugnssäker form på grillen, stängt lock. Salta smöret extra mycket.
  2. Lägg i hackade örter, vitlök och chili. Blanda runt och smaka av med ev. mer salt.
  3. Detta örtsmöret ringlar du över köttet när du trancherat och lagt upp det på tallriken, få även med örtblandningen på köttet.

Rökt romescoröra

  1. Paprikan kan grillas, men jag röker paprikan ihop med räkorna för bättre smak tills den är mjuk. Låt paprikan svalna något, ta sedan bort kärnhuset.
  2. Lägg paprikan och alla andra ingredienser i en bunke och mixa med en stavmixer tills det blir en röra. Smaka av med salt och peppar.