Foto: TV4

Ugnsstekt ankbröst


1h 30 min4

Ett ugnsstekt ankbröst med rödvinssås och chèvregratinerad tryffelpotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Bourgogne Cuvée Margot 2007.

Anka

  • 2 st färska ankbröst
  •   Smör
  •   Färska örter efter eget tycke
  •   Salt, efter smak
  •   Peppar, efter smak

Potatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 150 g chèvre
  • 1 bit färsk svart tryffel, liten
  • 1 tsk flingsalt

Rödvinssås

  • 4 dl viltfond (eller 2 msk koncentrerad viltfond på flaska+4dl vatten)
  • 3 dl rött vin
  • 1 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 2 st schalottenlökar, hackade
  • 3 msk maizena brun redning

Till servering

  •   haricots verts
  1. Potatis
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en bytta.
  3. Koka upp mjölk, grädde, vitlök, fond och salt.
  4. Häll den varma gräddblandningen över potatisen.
  5. Tillsätt smulad chèvre och riven tryffel.
  6. Blanda om och fördela i portionsformar.
  7. Grädda i ugn tills potatisen blivit mjuk och fått färg, ca 30-40 minuter.
  8. Sås
    Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i lite smör.
  9. Slå på fond, vin, vinäger och socker och låt reducera till hälften på låg värme, det tar ca en halvtimme.
  10. Red med maizena och smaka av med salt och eventuellt mer socker.
  11. Anka
    Snitta skinnet i rutmönster.
  12. Salta peppra.
  13. Stek brösten med skinnsidan ner i ca 5 minuter.
  14. Strö över lite färska örter, vänd bröstet och stek undersidan ca 3 minuter.
  15. Lägg över i ugnssäker form och stek i ugn ca 20-30 minuter i 150 grader.
  16. Låt köttet vila i ca 10 minuter.
  17. Vid servering
    Skiva bröstet och servera med potatisen, rödvinssåsen och haricots verts.

Annons:

  •  2 h
  •  19 ingr
  •  1h 30 min
  •  19 ingr

Helstekt oxfilé

av Sandra - Luleå
  •  1h 30 min
  •  24 ingr
  •  45 min
  •  11 ingr

Bönor

av Per Morberg
  •  6 ingr
  •  14 ingr
  •  20 ingr