Foto: Fredrik Sandin Carlson

Nils Emils lammgryta


45 min4

En mustig lammgryta som passar fint när man vill ha något som värmer i magen.

  • 1 kg grytbitar av benfritt lammkött
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 st gula lökar
  • 200 g Karl Johansvamp eller trattkantareller
  • 1 st morot
  • 4 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  •   salt
  •   svartpeppar
  • 3 msk hackad persilja
  1. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Bryn köttet i en stekpanna, krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta.
  2. Skala och hacka löken. Dela svampen i mindre bitar och skala och tärna moroten. Bryn lök och svamp, lägg över i grytan. Lägg i morot och häll över buljong. Låt småkoka ca 30 min eller tills köttet känns mört.
  3. Sila av skyn och håll resten varmt. Koka samman skyn till ca 4 dl. Blanda mjölet med grädden och red av skyn. Låt såsen koka några minuter. Lägg i gelén.
  4. Häll såsen över köttet och de övriga ingredienserna. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Strö över persiljan strax innan servering.

Annons:

  •  10 ingr
  •  8 ingr
  •  12 ingr
  •  15 ingr
  •  20 ingr
  •  12 ingr

Estnisk lammgryta

av Anders Levén
  •  14 ingr
  •  13 ingr