Cheescake med rårörda bär

Cheescake med rårörda bär
Foto: Fredrik sandin carlsson
Nils Emil Ahlin
Nils Emil Ahlin

Cheescake med rårörda bär

11 ingredienser

55 min

Den här amerikanska klassiker har fått en svensk prägel med pepparkakor i bottnen. Servera den med bär efter säsongen, så har du en garanterad favorit hos både de stora och de små!

Ingredienser

portioner
  • 100 g pepparkaka
  • 100 g digestivekex
  • 5 msk smör, rumsvarmt

Fyllning 1:

  • 400 g färskost
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vanilinsocker

Fyllning 2:

  • 2,5 dl gräddfil
  • 0,5 dl strösocker

Garnering:

  • 1 dl mandelspån, rostade
  • 0,5 l frysta bär, rårörda (eller färska under säsong)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Krossa pepparkakor och kex fint och blanda med smöret. Tryck ut massan i en form med löstagbar botten, cirka 24 centimeter i diameter och grädda i ugnen i 15 minuter. Låt svalna.
  2. Höj ungsvärmen till 225 grader. Blanda ingredienserna till fyllning 1, till en jämn massa och bred ut över kakbottnen. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Tag ut kakan och stäng av ugnen.
  3. Rör ihop ingredienserna till fyllning 2 och häll blandningen över ostmassan. Sätt in kakan i eftervärmen i ugnen, cirka 5 minuter.
  4. Ta bort den löstagbara kanten och lägg upp cheesecaken på ett fat. Strö över mandelspånen och servera kakan med de frysta eller färska bären.